בריאות העין מהווה חלק חשוב ברווחה הפיסית והנפשית שלנו וחוש הראייה הוא מרכיב מרכזי ביכולתנו לחוות את העולם שסביבנו באופן מלא, לתפקד ולפעול בתוכו.
שמירה על בריאות העיניים היא נושא שהרבה פעמים מעסיק אותנו רק כשמשהו משתבש לפתע, אז אנו מבינים עד כמה הראייה, שאנו נוטים לתפוס כדבר מובן מאליו – חשובה לתפקוד היום-יומי שלנו.
המאמר הבא נכתב במטרה לעודד אימוץ הרגלים שיסייעו לקדם את בריאות העיניים ולהימנע ממחלות קלות כחמורות. כל ההמלצות המובאות כאן הן פשוטות מאד ליישום ומתאימות לכל אחת ואחד.
מאכלים לשיפור הראייה – אילו רכיבי מזון חשוב לצרוך?
תזונה בריאה ומאוזנת היא אחת מאבני היסוד של אורח חיים בריא. זה נכון לגבי כל איבר בגופנו וכמובן, גם לגבי העיניים. צריכה סדירה בכמות מספקת של ויטמינים, מינרלים ונוגדי חמצון עשויה לשפר את הראייה ואת בריאות העיניים.
מחקרים בתחום מצאו קשר בין כמה נוטריינטים לבין סיכון מופחת להתפתחות מחלות עיניים מסוימות כגון קטרקט וניוון מקולרי תלוי גיל (פגיעה בקולטני האור במקולה שבמרכז הרשתית, העלולה לגרום לעיוורון):
- לוטאין (lutein) וזאקסנטין (zeaxanthin) – שתי תרכובות מולקולריות של נוגדי חמצון קרוטנואידים בעלי צבע צהוב-כתום, המשחקות תפקיד מפתח בשמירה על בריאות העיניים.
- ויטמין A – ויטמין מסיס בשומן ורכיב חיוני לשימור כושר הראייה ובפרט, ליכולת שלנו להבחין בצבעים ולראיית לילה. מעבר לכך, יש לו תפקידים רבים נוספים והוא מסייע לשמר את תקינותן של רקמות שונות בעין, ובגוף בכלל.
- ויטמין E – אף הוא ויטמין מסיס בשומן ומתפקד כנוגד חמצון עוצמתי. מחקרים מצאו קשר בין צריכה שלו להפחתת הסיכון לקטרקט.
- ויטמין C – ויטמין מסיס במים. כשמדובר בעיניים, הוא אחד הרכיבים החשובים ליצירת סיבי הקולגן. סיבים אלה נמצאים בכמה מקומות בעין, ביניהם, בקרנית, בקשתית וברשתית.
- אבץ – מינרל חיוני לבריאות הרשתית וכן, לראיית לילה.
- חומצת אומגה 3 – חומצת שומן המסייעת למלחמה ביובש בעיניים ואף מפחיתה את הסיכון לניוון מקולרי תלוי גיל.
מאכלים בריאים לעיניים
תזונה המכילה כמות מספקת של הרכיבים שפורטו כאן, תתמוך בבריאות העיניים. מי שמתקשה לצרוך את הכמות היומית המומלצת של אותם רכיבים באמצעות המזון, יכול להיעזר בתוספי מזון, לאחר הוועצות ברופא.
- פלפל אדום חי –
אחד הירקות עם הריכוז הגבוה ביותר של ויטמין C. עדיף לצרוך את הירק במצבו הגולמי, משום שחימום (בישול, אידוי, קלייה) מפרק ויטמין C והורס אותו. פלפלים מכילים גם ויטמין A ו-E.
- ירקות ירוקים –
עלים ירוקים כגון קייל, תרד, כרוב וחסה הם מקור נהדר לויטמין C ו-E ואף לקרוטנואידים.
- ירקות ופירות כתומים וצהובים –
גזר, בטטות, דלעת, דלורית, משמשים, מלון, מנגו – כולם בעלי פיגמנט כתום המצביע על ריכוז גבוה של בטא-קרוטן, שהוא קרוטנואיד שגופנו יודע להמיר אותו לויטמין A.
- שקדים, אגוזים וזרעי חמניה –
מכילים ריכוז גבוה של ויטמין E. אגוזי ברזיל ואגוזי קשיו מכילים גם כמות מכובדת של אבץ. את צריכת אגוזי הברזיל מומלץ להגביל ל-2 אגוזים ביום משום שהם מכילים גם סלניום, שצריכה מופרזת שלו עלולה להיות רעילה.
- קטניות –
חומוס, שעועית מסוגים שונים, פולי סויה, ועדשים הם מקור מצוין לאבץ, ולמגוון ויטמינים ומינרלים.
- דגים שומניים כגון טונה וסלמון –
מספקים את 2 הצורות של חומצת אומגה-3 הנחוצות לשמירה על העיניים מפני מחלות ומפני יובש. דגים הם גם מקור טוב לאבץ וכך גם מוצרי חלב, ביצים ובשר.
ומה לגבי עצות לבטיחות עיניים ומניעת נזק?
הנה היבטים נוספים החשובים לשמירה על בריאות עיניים, מלבד הרגלי תזונה בריאים:
- איזון של מחלות כרוניות –
יש לא מעט מחלות שפוגעות בעיניים, כמו למשל סוכרת, מחלות אוטואימוניות שונות, דלקות כרוניות כלל-מערכתיות ועוד. מאד חשוב לחתור לאיזון של המחלות הללו על מנת למזער את הסיכון לפגיעה בראייה ולהקפיד על שגרת מעקבים סדירה, כולל בדיקות עיניים תקופתיות: בדיקות ראייה ובדיקה של קרקעית העין הנקראת גם בדיקת פונדוס (Fundus) ומבוצעת לאחר הרחבת אישונים.
- שמירה על לחץ דם תקין –
לחץ דם גבוה גורם להרבה מאד נזקים ובין השאר, עלול לפגוע בעיניים באופנים שונים כגון היצרות, חסימה או דימום של כלי דם בעין. במקרים חמורים יותר לחץ דם גבוה אף עלול לגרום לשבץ מוחי ובעקבות כך, לחשוף אדם לפגיעה בעצב הראייה.
- שימוש במשקפי שמש ובמשקפי מגן בהתאם לצורך –
בכל מצב בו יש סיכון גבוה מהרגיל לפגיעה בעיניים, מומלץ מאד להשתמש במשקפי מגן עם עדשות עשויות פוליקרבונט (חומר עמיד וחזק מאד). לדוגמא, בעת ביצוע עבודות ריתוך, קידוח, שיוף, עבודה עם כימיקלים, וכדומה.
אנשים המשתמשים במכשור פולט קרינה מסוגים שונים, כולל מכשור לייזר, צריכים להצטייד במשקפיים יעודיים להגנה מפני קרינה.
אחד מסוגי הקרינה שרובנו חשופים אליו כיום, הוא הקרינה הכחולה הנפלטת ממסכים. מי שעובד שעות ממושכות מול מסך, טוב יעשה אם ירכיב משקפיים המסננים קרינה כחולה.
וכמובן, משקפי שמש יגנו על העיניים מפני קרינת UVA ו-UVB – דבר שלא כדאי להקל בו ראש, בעיקר בארצנו החמה ושטופת השמש.
- מתן מנוחה לעיניים –
הקפדה על הסטת המבט מהמסך או משולחן העבודה כל 20 דקות והסתכלות למרחק, על מנת לתת מנוחה לשרירי העיניים המאומצים.
החלטתם לאמץ שגרה בריאה שתעזור לכם לשמור על העיניים? סובלים מבעיות עיניים או מהדרדרות בראייה ומחפשים אחר מקום אמין ומקצועי בו תוכלו לעקוב אחרי המצב ולקבל ייעוץ ממומחים בתחום האופטיקה?
אצלנו ב”אופטיטופ” תוכלו לקבל ייעוץ בכל הקשור לבריאות העיניים ולתקינות הראייה, אבחון ומעקב בידי אנשי מקצוע שיסייעו לכם לעמוד על מצב הראייה שלכם, וקבלת מענה לקשת רחבה של בעיות ראייה.
מכון האופטיקה והאופטומטריה שלנו פועל מזה מספר עשורים, ונשמח להעמיד לרשותכם את ניסיוננו העשיר בתחום לצד מעטפת שירות שלמה, החל משלב האבחון וכלה בהתאמת עזרי הראייה המתאימים.
לתיאום פגישה, אנו מזמינים אתכם ליצור קשר:
בטלפון: 04-837-0419 | באימייל: optitop5@gmail.com | בכתובת: דרך הים 5, מרכז הכרמל, חיפה